Van mijn klanten krijg ik nogal eens de vraag of ik met al dat lekkers in de keuken niet steeds producten sta te proeven. Het antwoord is nee; ik proef niet. Ik zou er namelijk hartstikke ziek van worden, want ik heb een voedselallergie voor melkeiwitten. Met het patisserie werk kan dat wel eens lastig zijn.

Aan de andere kant ben ik me als geen ander bewust van grondstoffen, waar ze van gemaakt zijn en welke alternatieven er zijn. Met de jaren werd het voor mij een uitdaging om iets lekkers te maken zonder allergenen. Iets dat minstens zo lekker is als het reguliere product. En om dit te delen met de rest van Nederland heeft dit geresulteerd in de ontwikkeling van een eerste glutenvrije en melkvrije brievenbuspakketje taart.

Maar eerst terug naar het begin en iets over mijn voedselallergie.

Hoe het begon…

Als kind heb ik nooit goed tegen melk en melkproducten gekund. Lasagne? Bah. Pannenkoeken? Hmz, zozo. Gesmolten kaas? Ik ging over mijn nek. Allemaal gerechten met melk, waar ik ziek van werd. Dan is het natuurlijk niet zo raar dat je ze niet lekker vindt.

Ik weet nog goed dat we op familievakantie gingen skiën in Zuid Duitsland. We stonden op de piste en ik voelde me niet lekker. Mijn moeder stuurde me naar het restaurant met wat geld en de boodschap “neem maar een warme chocolademelk en een stuk appeltaart met slagroom, er zal wel wat energie in moeten”. Zo gezegd, zo gedaan. Gelukkig kan ik er nu om lachen, maar je kan wel raden dat ik niet veel beter werd van die chocolademelk en slagroom…

Chocoladetaart
Glutenvrije chocoladetaart

De ontdekking!

Eigenlijk ben ik er pas op mijn twintigste achter gekomen dat het een voedselallergie was. Jammer genoeg was er geen bloedtest of ander onderzoek om de allergie tegen melkeiwitten aan te tonen. Dus ik heb een eliminatie-provocatie dieet moeten volgen. Ik ben terug gegaan naar een sober dieet met zo min mogelijk bewerkte producten (eliminatie) en een dagboekje om op te schrijven wat ik had gegeten en of ik wel of geen klachten kreeg. Toen de basis goed zat, ben ik langzaam producten gaan toevoegen (provoceren). Uiteindelijk kwam uit al die informatie een voedselallergie voor melkeiwitten. En ik kan je zeggen, die zitten in heel veel dingen. Ook waar je ze niet verwacht, zoals chips, bouillonblokjes en vleeswaren.

Melkvrij koken en bakken

Inmiddels zijn we zestien jaar verder en ben ik helemaal thuis in het melkvrij koken en bakken. Voor mezelf werk ik altijd met plantaardige alternatieven en als doel: “iets bakken dat minstens zo lekker is als het reguliere product“. Want vaak vind ik melkvrij gebak uit de winkel smakeloos, klef, makkelijk of altijd maar hetzelfde. Een chocoladeschelpje met vruchten. Of schuim. Of een klef biscuit met vruchten en een dikke laag gelei. Omdat melkvrij en glutenvrij gebak vaak gecombineerd wordt, heb ik dat ook bij het glutenvrije gebak. Terwijl er zoveel meer mogelijk is!

Melkvrije sneeuwster
Melkvrije sneeuwster met huisgemaakte advocaat van verse Barneveldse eieren en melkvrije crème Suisse

Glutenvrije en melkvrije producten van de patisserie

Juist omdat ik weet hoe beperkt het aanbod glutenvrije en melkvrije taart is, heb ik vanaf het begin van de Patisserie altijd minstens één glutenvrij en één melkvrij product in het assortiment gehad, zoals de kokos ananastaart en de mango schuimtaart. En om meer mensen in die vreugde te laten delen, heb ik nu het eerste glutenvrije en melkvrije brievenbuspakketje taart ontwikkelt. Hopelijk mogen er nog velen volgen! En natuurlijk niet alleen voor de glutenvrij en melkvrije medemens, maar gewoon, voor iedereen. Want genieten… dat doe je met elkaar!

Brievenbuspakketje kokos ananastaart
Brievenbuspakketje taart:
Glutenvrije en melkvrije kokos ananastaart

Vraag maar raak!

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking? Of misschien heb je wel een verzoek voor een product, gebakken zonder een specifiek allergeen? Laat je reactie dan hieronder achter, ik hoor het graag!