Vorige week sprak ik een klant, die voor een kerstviering met het bedrijf een sticky toffee cake besteld had. Ze vertelde dat de collega’s hadden genoten, maar dat ze zich ook hadden verwonderd. Verwonderd over hoe het gemaakt zou zijn. “Ja, de cake, dat geloven we wel, dat is gewoon een cakebeslag, maar we hebben zitten denken hoe je de karamel maakt en vooral hoe je die dan zo mooi op de cake krijgt”. Dat cakebeslag, dat geloofden ze wel. Terwijl dat nou juist het karakteristieke is van de sticky toffee cake. Want de basis van de sticky toffee cake is geen gewoon beslag, maar wordt gemaakt met een dadelpuree: water met suiker koken, op de dadels gieten en fijnmalen. lekker plakkerig werkje!

De herkomst van de sticky toffee cake

Oorspronkelijk komt de sticky toffee cake uit Engeland, waar het sticky toffee pudding heet. De ‘pudding’ is in dit geval dus een sponsachtige dadelcake. Over wat een Engelse ‘pudding’ is, kunnen we weer een hele nieuwe blog schrijven, dus laten we bij de sticky toffee cake blijven.

Uit welk gebied/plaats de sticky toffee cake precies vandaan komt, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens één van de verhalen komt de cake uit Aberdeenshire komt of Schotland met als reden ‘niemand houdt zoveel van suiker als de Schotten’. Daarnaast zou de zoete cake je weer doen opwarmen op koude dagen.

Een andere mogelijke oorsprong van de sticky toffee cake is dat tijdens de tweede wereldoorlog twee Canadese soldaten van de luchtmacht logeerden in een hotel in Lancashire. Deze soldaten gaven het recept aan de manager van het hotel, Mrs. Martin. Jaren later gaf Mrs. Martin het recept aan de eigenaar van het Sharrow Bay Hotel. Daar kan je tot op de dag van vandaag de originele sticky toffee pudding bestellen. Het personeel van het restaurant en hotel moeten zelfs een geheimhoudingsverklaring ondertekenen dat ze het geheime recept niet onthullen of zelf gebruiken. Misschien een tip als tussenstop tijdens de zomervakantie zodat je de originele sticky toffee pudding kan proeven?

De Puur & Passie sticky toffee cake

De originele sticky toffee cake wordt overgoten met een saus, gemaakt van boter, room en suiker. Maar met die saus wordt het lastig om de cake mooi in de taartdoos bij u thuis te krijgen… Daarom heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en wordt de cake gedecoreerd met gezouten karamel en stukjes hazelnoot. Of de klant er tijdens de kerstviering met collega’s achter is gekomen hoe de gezouten karamel gemaakt wordt weet ik niet. Maar wat ik wel weet is dat ze hebben genoten van de sticky toffee cake en de collega’s zich geamuseerd hebben met de vraag hoe de gezouten karamel gemaakt en gedecoreerd wordt. En stiekem ben ik dan heel tevreden, want mijn doel met de patisserie is: mensen een moment van genieten geven, en dan nog het liefst genieten met elkaar. Doel bereikt!

Sticky toffee cake

Zin in sticky toffee cake gekregen?

Ga naar de sticky toffee cake in het assortiment op de website en bestel vandaag nog! Last van een lactose-intolerantie of voedselallergie tegen melkeiwitten? Hier hebben wij een speciale melkvrije sticky toffee cake voor.