Wie een bedrijf start, zal reclame moeten maken. Aan de slag! Zakjes vullen met een visitekaartje en natuurlijk iets lekkers om een onuitwisbare indruk te maken. Het werd de guimauve, een zacht marshmallow/schuimachtig snoepje. Dus pannen op het vuur, menger aan en aan het eind van de dag had ik bakplaten vol guimauves in de smaken citroen, framboos, citroen-framboos en mango-passievrucht. Maar wat is een guimauve nou eigenlijk; een marshmallow, schuimpje of spekje?

Marsh Mallow

Guimauves zijn een lekkernij uit de confiserie, de suikerwaren. Heerlijke zoete snoeperijen dus. Tegenwoordig worden guimauves met gelatine bereid, maar vroeger werd het sap uit de wortel van een plant gebruikt. Deze plant is de Heemst, in het Engels ook wel Marsh Mallow genoemd. Vandaar de naam marshmallow. Leuk om te weten is dat de Heemst ook in Nederland groeit, maar vrij zeldzaam is. Rond 1850 gebruikten de Fransen het wortelsap van de Heemst om een mengsel van suikersiroop en water te binden. Vervolgens werd dit luchtig geslagen en in bepoederde vormen gegoten om te drogen. Uiteindelijk werd het wortelsap vervangen door gelatine en kon de marshmallow zijn opmars maken: met gelatine konden marshmallows makkelijker en op grotere schaal bereid worden.

Guimauves van Patisserie Puur & Passie

Zuiderburen

En onze zuiderburen? Die noemen guimauves ook wel onze-lieve-vrouwtjes of mariatjes in Vlaanderen, omdat ze de snoepjes daar vaak de vorm van Maria hebben. Ook als de Belgen het over nonnenbillen of meiskesvlees hebben, bedoelen ze de guimauve. De snoepjes worden vooral gegeten rond de Sinterklaastijd. Toepasselijke keuze dus om juist de guimauve in de reclamezakjes van Puur & Passie te gebruiken!

6.000 Guimauves

En mijn reclamezakjes? Dat waren 2000 visitekaartjes, 6000 guimauves (3 per zakje) en 2000 zakjes vullen en sealen. Op de foto ziet u er trouwens “maar” 500… Door weer en wind heb ik alle zakjes gepost en hopelijk menig Barnevelds huishouden doen verbazen met deze onbekende lekkernij.

500 reclamezakjes: werk aan de winkel!