Oké, je hebt gelijk: Sinterklaas is al lang het land uit. Want marsepein is natuurlijk een klassieker in de Sinterklaastijd; de roze varkens in de etalage waar stukken vanaf gesneden kunnen worden, marsepeinen aardappeltjes en allerlei andere figuurtjes van marsepein. Maar wist je dat wij ook buiten de Sinterklaastijd marsepein gebruiken op ons gebak en de verschillende taarten? Het is een veelzijdig ingrediënt om een taart te bekleden en decoraties te maken. Zoals prachtige rode roosjes. Maar waaruit bestaat marsepein eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?

Petit fours
Petit fours

Marsepein en verhoudingen

Waarschijnlijk weet je dat marsepein bestaat uit amandelen en suiker. Maar wist je ook dat de verhouding amandelen:suiker belangrijk is? De verhouding kan bijvoorbeeld 1:1, 1:2 of 1:3 zijn. Een verhouding van 1:1 betekent dat de marsepein bestaat uit 1 deel amandelen en 1 deel suiker. Naarmate de verhouding amandelen:suiker oploopt, neemt het aandeel amandelen af en de hoeveelheid suiker toe. Een marsepein 1:3 heeft dus een andere smaak dan een marsepein 1:1. Je kunt je dan ook voorstellen dat marsepein 1:3 een lagere prijs heeft dan marsepein 1:1, omdat er meer suiker in 1:3 marsepein zit. En nog een leuk weetje: hoe meer suiker de marsepein bevat, hoe witter de kleur van de marsepein. Amandelen zijn niet wit, dus marsepein van goede kwaliteit heeft een wat vale of grauwe kleur.

Maar wat koop je dan in de winkel als je zelf een taart wilt bekleden en decoreren? Als je marsepein in de winkel koopt, staat de verhouding amandelen:suiker aangegeven op de verpakking. Zo niet, dan wordt het percentage amandelen vermeld in de ingrediëntenlijst. Meestal bevat de marsepein uit de winkel 20% amandelen en is het dus een 1:4 marsepein. Het kan zijn dat er aan deze 1:4 marsepein smaakstof wordt toegevoegd om toch de amandelsmaak te krijgen.

Marsepein 1:1
Marsepein 1:1

Hoe wordt marsepein gemaakt?

Naast de verschillende verhoudingen van amandelen en suiker in marsepein, zijn er ook drie verschillende manieren om marsepein te maken. Dit zijn de koude methode, de warme methode en Lübecker methode. Drie verschillende methodes om marsepein te maken, waarbij de marsepein een iets andere smaak en textuur krijgt.

Ga je zelf thuis marsepein maken? Dan doe je dat volgens de koude methode. Bij de koude methode maal en meng je amandelen en suiker met elkaar. Tijdens het malen en mengen voeg je glucosesiroop (= suikersiroop) en water toe. Ten slotte voeg je poedersuiker toe om de gewenste stevigheid te krijgen. De twee andere methoden (warme methode en Lübecker methode) om marsepein te maken zijn minder geschikt om thuis te proberen. Bij de warme methode worden de glucosesiroop en het water verwarmd voordat het bij de gemalen amandelen en suiker gegoten wordt. Ten slotte lijkt de derde, Lübecker methode op de warme methode: ook hier wordt gebruik gemaakt van verhitting. De gemalen amandelen en suiker worden door middel van stoom verhit in ketels. 

Maatwerk taart met het thema herfst
Maatwerk taart met het thema herfst. Alle decoraties zijn met de hand gemaakt van marsepein.

Conclusie

Vanaf nu kan je dus zelf in de winkel op de verpakking van de marsepein kijken naar de verhouding, het percentage amandelen en de kleur van de marsepein.

Niets is belangrijker dan dat je weet wat je eet én dat je proeft of je dat ook echt lekker vindt. 

Wij gebruiken bij Patisserie Puur & Passie een 1:1 marsepein. Kostbaar, maar daarmee bereiken we het beste resultaat en de lekkerste smaak. En deze marsepein past helemaal in onze visie:

Heerlijke lekkernijen, op ambachtelijke wijze bereid met
pure ingrediënten én passie

Zin gekregen in een taart met marsepein?

Kijk eens naar onze marsepeintaart of verjaardagtaart in het assortiment op de website. Last van een lactose-intolerantie of voedselallergie tegen melkeiwitten? Ook hier bieden wij een mooi assortiment met de marsepein taart melkvrij en de verjaardagstaart melkvrij.